Thursday 17 January 2013

Zastava


Zastava

Adil je dete malteško-egipatskog para. Arapski geni su preovladali, pa često nailazi na otvoreno neprihvatanje okoline. Živi i radi na Malti, u kuhinji hotela s četiri zvezdice. Sanja dan kada će se vratiti u svoj Egipat. Arapski geni su preovladali.

Egipatska zastava ima tri boje, a Egipat burnu istoriju tokom koje se borio za svoju reku, svoje more, svoj prolaz, svoje zlato, naftu, gas. Za svoju pustinju. 

 

Prva boja je crvena i simbolizuje krv.
Adil krvari svakog dana. Glavni kuvar mu je jasno stavio do znanja da ne voli Arape. Stavio mu je do znanja da, dok je on glavni kuvar, niko u kuhinji ne voli Arape. Adil mu je odlučno odgovorio da ga to ne zanima. On samo želi da obavi svoj posao na najbolji način, a zatim da presvuče kuvarsku uniformu i nastavi svojim putem.
Glavni kuvar se zainteresovao za pica recept jednog najobičnijeg Arapina. Ovaj se pozvao na kulinarsku etiku i zadržao tajni recept za sebe. Veliki majstori ne otkrivaju svoje tajne. Glavni kuvar ga je zatvorio među četiri zida, u hladnu kuhinju, da secka povrće. Odsecite ptici krila i pustite je da leti.
Adil krvari svakoga dana, krv mu natapa dušu.

Druga boja je bela i simbolizuje mir.
Adil pali lulu i pušta je u krug. Hašiš je njegov mir. Deli ga sa crnim, žutim i belim.

Treća boja je crna i simbolizuje smrt.
U hotelu s četiri zvezdice odseo je jedan Egipćanin s porodicom. Živi u Švajcarskoj, a žena mu je Nemica. Lepo mu je tamo, dobro zarađuje, letuje na Malti. Deca su mu Švajcarci. Nema nikakvu želju da se vrati u domovinu. Ipak, želi da tamo bude sahranjen. Zašto? - pita se Adil.
Dosta je smrti bilo u Egiptu. Egipćani će početi da žive, a Adil će biti tamo. Nil teče njegovim venama. Sanja dan kada će se vratiti u svoj Egipat. Sanja dan kada će njegovi sunarodnici stati iznad sitnica koje ih dele. Adil će nastaviti da sanja...

No comments:

Post a Comment