Wednesday 4 March 2015

Post-industrijsko društvo

Post-industrijsko društvo

Tradicionalno gostoprimstvo, hijena vam provali u kuću, išamara vas, pojede sve iz frižidera, odspava, ustane nervozna, sve polupa i otme bez imalo sluha, bahato i nezahvalno. Od upada, vreme nekontrolisano teče, a vas niko nikako da pita za zdravlje i to nije pristojno.

Šta je pristojno u post-industrijskom društvu, poharanom od strane pohlepnih hordi Ujka Sema, Velikog Medveda, malih žutih žednih ljudi sa Istoka, pustinjskih plemena koja su do juče jahala kamile, Sulejmana Veličanstvenog, žene brade, dačaka psa i majmuna sa činelama? Poharano, dabome, uz pomoć sitnih secikesa što veruju da su uhvatili kapital za muda kada odu u Španiju na letovanje, u all-inclusive hotel sa četiri zvezde.

Niko se nije prodao, kupili su nas. Ako želiš sniženje u tržnom centru ili kablovsku TV onda im veruješ, ako bi malo `leba onda  sarađuješ, a ako ti je više do igara onda si sklon izletima van vidokruga.Tehnološki - budućnost, istorijski – moderno doba, kulturno – inkvizicija, mentalno – pećina. Svuda naokolo klovnovi, smeju se sopstvenim vicevima, a publika plače. Intelektualci pobegli u šume, pa partizanski napadnu ponekad. Radnici ostali bez fabrika, mladi bez perspektive, muzičari bez bine, a ni ulica nije više ona dobra stara. Nova je!

U suštini, sve je novo, jer novi je vek. Nije on toliko ni nov, koliko malo kasni, ali pošto se nama ni ne žuri jer još nismo odlučili gde bismo, a u propast ne želimo baš odmah, sačekali smo ga.  I šta sada da radimo s njim? Šta god poželimo, kako šta ko voli i ume, ispašće od njega već nešto, to svakako... Neke stvari su se desile danas, postaće jasno jednoga dana i to je dobro znati.

Dobrodošli u post-industrijsko društvo, u društvo vazduha i ideja.

No comments:

Post a Comment