Friday 27 March 2015

ADMINISTRATOR - Jutro

Jutro

Probudi se Aleks, vreme ti je. Hajde, hajde, zakasnićeš, nije tvoj stil! Ti voliš da ideš na posao!  Samo izbaci jednu nogu iz kreveta, onda će ti biti lakše. Ništa od kafe, ako je ne skuvaš. O, ne! Pa nema kafe! Sve si popio, a nisi stigao da overiš vaučer, pa da uzmeš drugu! Momentalno se razbuđuješ i shvataš da zapravo kafe ima, a i da je nema, možeš misliti. Taj polu-san ozbiljno može uzdrmati čoveka…
 
Jutarnja rutina – gimnastika. Stavljaš vodu da se greje. Naravno, prvo puštaš gas. Na šporetu, dabome.  Izlaziš na terasu, prolazeći pored kreveta koji nikada ne nameštaš, jer ne veruješ u nameštanje kreveta.  S terase se pruža pogled na jutarnji smog i maglu iz koje izviru sive, prljave zgradurine. Duboko udišeš vazduh, a zatim se glasno iskašljavaš. Dva sprata niže čuje se isti zvuk. Vidi se ko sluša radio u tvojoj zgradi. Pre nego što se vratiš u stan, pogledom prelećeš po horizontu. Noćna tama polako prelazi u mutno, dnevno crvenilo.

 Voda ključa i dok odlaziš da zakuvaš kafu, pališ radio. „Posle novih merenja zagađenja vazduha, utvrđeno je da je on dobar za disanje. Administratori za zagađenje vazduha apeluju na sve građane da svako jutro dobro udahnu, a zatim polako izdahnu kako bi imunitet ostao u dobroj formi.“ Imaš odličan imunitet Aleks. Bilo bi dobro kada bi se zapitao kako baš da, svaki put kada upališ radio, naiđeš  na neki koristan savet. Gasiš radio, to je to. Kafa je spremna. Dok se to malo `ladne, mogao si do toaleta. Stavljaš kafu na sto, prolaziš pored frižidera, šporeta i sedaš na wc šolju. Naravno da ima paravan, pa ko još vrši nuždu u kuhinji i kuva u spavaćoj sobi. Odlučio si, ipak, da ga ne navučeš. I dok tako tu sediš, gledaš u nenamešten krevet, kapljice sa tuša zakačenog iznad šolje ti se razbijaju od čelo. Koliko dugo već planiraš da popraviš to? Jebe se tebi, Aleks.

Sve to traje desetak minuta. I sada si već na, ovog puta izlaznim, vratima. Zavlačiš ruku u džep i opipavaš, proveravaš koliko tamo ima papira. Jedan za prevoz, drugi za posao, treći za kupovinu posle posla. Spreman si.

Limena konzerva mili kroz grad. Zarđalog šestotočkaša jedino broj 222 razlikuje od ostalih, istih koje usput  srećeš. Ne znaš šta bi ti se desilo kada bi ušao u drugi broj, verovatno bi se odvezao na neko drugo mesto. Međutim, ova trasa ti je dobro poznata. Malo pravo, pa desno, pa desno, pravo, levo, desno, levo, levo, pravo i stižeš. Dok si nabijen među dragim sugrađanima, gledaš u formular za prevoz. Čekaš kontrolora da se progura do tebe kako bi ti potpisao današnju vožnju, a onda ćeš još malo da sačekaš i onog drugog što udara pečate. A onda ide ono pravo… Znoje ti se dlanovi. Kroz mali odvod za vazduh, postavljen u visini tvoje glave prepoznaješ tačno mesto gde se prevoz trenutno nalazi. Na sledećoj stanici ONA ulazi. Prevoz staje i dodatno se popunjava ljudima. Toliko si sabijen, da prelaziš na dobro uvežbanu tehniku disanja sa glavom na ramenu i nečijim laktom u rebrima. Okrenut si prema vratima, škiljiš. I... Ulazi visoki, suvi muškarac, uredno potšišanih brkova i crvenog nosa. Za njim, sa formularom u ruci, ide i mali debeli, proćelavi u plavom radnom odelu. I... Evo je! Prelepa je, Aleks. Šta ti se najviše tu sviđa? Usne, krupne crne oči, kosa zavezana u konjski rep ili uopšte sve to zajedno? Držanje? Tako je elegantno, puno samopuzdanja. Kako samo pruža to parče papira kondukteru... Mislim, samo je ispružila ruku, ne znam kako si ti to doživeo, no dobro.  Zaboravljaš u kom položaju se trenutno nalaziš, lepa je iz svih uglova posmatranja. Evo je, okreće glavu! Gleda te, Aleks, ili bar u tvom pravcu. Traži te pogledom. Srce da ti se raspukne.

Izašla je. Na sledećoj stanici izašao si i ti. Nebo je sada već jarko crveno. Dok transporter odlazi, ti hvataš vazduh i sabiraš misli. Čini ti se da te je zapazila krajičkom oka. Prolaziš pored Ludog Mačora. Ne primećuješ ga, ali znaš da je tu. Tako je oduvek...


Šta znaš o Ludom Mačoru?  Znaš da ima dugu, plavu, masnu kosu, da nosi zelene maskirne pantalone, da se u njegovoj pratnji uvek nalazi desetak mačaka koje se motaju naokolo i da voli glasno i dugo da priča sam sa sobom, obraćajući se prisutnima  Na svako malo, promeni priču. „Truju nas! Udišemo otrove! Nebo je bolesno! Sadite, ne secite drveće! Ljudi, truju nas! Prestanite da dišete, prestanite odmah!“ . I tako već neko vreme. Pre toga je bila aktuelna ova: „Ništa ne potpisujte! Poništite formulare, poništite vaše živote! Oduzmite im pravo“.

Kruže  priče o njegovom ludilu. Navodno, bio je perspektivan administrator pred kojim se nalazila uspešna karijera praćena svim lagodnostima koje kao takva nosi sa sobom. Imao je tada i vlastiti prevoz, stan sa dve prostorije i lepu ženu. Bio je ludo zaljubljen, a onda je saznao da ga vara s kim stigne. Nikako nije uspevao da shvati, a mučki se trudio, kako to da je njegova atraktivna žena interesantna drugim ljudima, kada je ona njegova zakonska partnerka, a imao je i overen formular o tome. Nije mu palo na pamet da i ona ima udela u tome, ali je u svakom slučaju poludeo i postao Ludi Mačak.

Drugi opet kažu da je alkoholičar, a treći su ga videli kako pretura po kontejneru. Svašta.

„Pacovi su se nakotili, trebite ih! Poješće vam dušu! Smrt glodarima!“ Ludi Mačor neće stati dok pacovi ne budu poraženi. Njegove mačke i on neće pokleknuti. „Pogledajte oko sebe, pacovi su svuda! I vi ste pacovi, bedni pacovi, samo nećete da priznate, glodari  jedni repati. Razotkrio sam vas!”

Za druge, on je gubitnik, čudak, marginalac, a svi oni su za njega budale. I šta zapravo znaš o Ludom Mačoru? Ništa ti nemaš pojma...

(nastaviće se...)

No comments:

Post a Comment