Tuesday 16 April 2013

Cena

-->
Cena

Koliko generacija je potrebno da se ideja utka u gen? I da li to uopšte tako funkcioniše, Darvine? Da li se dete rađa s potrebom za igračkom ili igrom? Ako dilema i postoji, gubi se sa prvim parčetom plastike i metala, marketinški preporučenog, adekvatno zamenjenog za novčanu protivrednost, a sve u cilju dečije radosti i sreće. Tako jedna od prvih spoznaja u životu prerasta u instikt. Stečeni instikt uspešno ograničava i potiskuje urođene, a razmišljanje i budući stavovi se oblikuju po njemu.

Dobrodošli u moderno doba, gde se život meri prosečnom potrošačkom korpom. Gde je novac jedina, apsolutna, nedodirljiva, neograničena i nedostižna vrednost. Vrednost kojoj svi teže, jednaki u tome. Jer, dete bez igračke je želi isto kao i ono s četiri petu, ono sa sto dvestotu... Ako nečemu dajete veliki značaj, kažete da je NEPROCENJIVO. Kada doživite nesvakidašnje zadovoljstvo, objasnite da ste se proveli ZA SVE PARE. Ako nekom učinite uslugu, on uljudno odgovori da vam DUGUJE, a ako vas neko prevari kažete mu: „PLATIĆEŠ MI ZA OVO!“ Greške pravdate sa: „SKUPO SAM PLATIO...“ ljude i događaje posmatrate kao robu, pa ih POTCENJUJETE i PRECENJUJETE, a da niste ni svesni koja im je prava CENA. Zato dobro znate da nešto što jako želite NEMA CENU. Nešto što smatrate beznačajnim, jednostavno ne vredi ni PET PARA, a to je danas gore nego DŽABA. Na kraju, ipak, i samo VREME JE NOVAC u prostoru koji je odavno već rasprodat...

Sva ljudska primarna i pradavna iskustva se posmatraju iz ugla novca, urezanog u moždanu koru onog dana kada ste dobili ono parče metala i plastike da se igrate s njim. Dete može da se igra kako hoće, gde god hoće, s čim god hoće... Može da se igra novom igračkom na „pogrešan“ način, često je i sama ambalaža zanimljivija od igračke upokovane u nju. Ali izbor je načinjen, put je izabran i to sve protiv sopstvene volje, koja još ni ne zna da postoji. Daj još, hoću još, ne treba mi, ali hoću. Hoću sve, koji će mi, samo daj.

Koliko košta ljudski život i da li mu opadne cena kada mu istekne rok upotrebe?


No comments:

Post a Comment