Sunday 29 July 2018

Vremenska prognoza


Vremenska prognoza

Kakvo je to vreme, kada tako kinji ljude? Da li je to zbog ruskog harpa ili  zbog kapitalističkog podgrevanja planete ili su jednostavno nastupili zadnji dani… U svakom scenariju, bio on teorija zavere, robovanje kapitalu, nataloženom grehu, bio on iz naučnih, ekoloških, filozofskih, industrijskih, verskih ili (ne)kulturoloških razloga, iza svega, ipak, na početku i na kraju stoje ljudi… Kakvi su to ljudi, kada tako kinje vreme?

I kako to sada objasniti svojoj deci? Da li je pošteno učiti ih da je leti toplo i sunčano, a zimi hladno i tmurno,  kada ni sami to više ne znamo?  Sve što smo znali, u to više nismo sigurni. I dok čekamo sunce, možda nam kiša opere obraz, kao što obraz pere pare od dečije budućnosti. Dok čekamo razvedravanje, a sve je oblačnije, polovina gleda kako da pobegne tamo gde sunca još ima, pa da izgori u požaru, dok druga polovina gleda kako da prevari nekog, bilo koga, sebe, svoje dete, misleći da ga od tmurnih oblaka ono ne vidi.

Posle kiše, ide sunce, pa onda opet kiša i tako u krug, a novo Sunce se rađa, oteraće tmurne oblake i tada će se ljudi početi gledati u oči, umesto što gledaju u nebo, kao sada. Taman toliko, pa da i deca porastu, ista ona što ih učimo pogrešno, jer ne znamo da li smo mi ti koji žare i pale, vedre i oblače ili je to vremenska prognoza... A do tada budite spremni na promenljivu klimu, sve dok se jednom i ne promeni.

No comments:

Post a Comment