Wednesday 26 August 2015

Flajeri

Flajeri

Sutra treba ranije da ustaneš pa da deliš flajere, ne znaš ni ko, a ni šta nudi na njima. To se tebe ne tiče, ti si ugovorio cenu. Cena je sranje, ali ti odgovara, sve što ćeš priuštiti njom je isto tako najobičnije sranje, zato je tako. Tako stvari teku, video si svojim očima. To što si prekvalifikovan za ubacivanje flajera ljudima u poštanska sandučad, samo je tvoje mišljenje, a i čuo si to negde, možda pročitao. Nije trgovački putnik, već menadžer prodaje, nije  diplomirani inženjer petrohemije, već eno ga, deli flajere. Jel tako? Tako je, nego kako.

A i šta bi uopšte ti? Da budeš javni činovnik? Da živiš srpski san, da se pošteno i mukotrpno domogneš javne službe, pa da podigneš noge na sto, zavučeš ruku u gaće i ništa ne misliš, kako ti i dolikuje? Nek ovi rade šta hoće, a ovi drugi nek se jedu zbog toga, kao i do sada, to više nije tvoj problem. Ti živiš san, dečko. A šta bi uopšte jedan diplomirani inženjer petrohemije i radio tamo? Pa ništa, kao što ni ovaj iz partije ne radi ništa. Ali i on je nekada delio flajere, zar ne? Pa jeste, ali je znao ko je i šta je nudio na njima. A ako je taj što se nudio mogao da postane predsednik bilo čega, a kamoli...ti onda možeš šta poželiš, na kraju krajeva predsednik bilo čega i treba da bude jedna inspirativna osoba. E to je srpski san, da sanjaš! Šta želiš, jel hoćeš da letiš? Flajere uvek možeš da deliš, ne brini.

Dakle, sutra ideš da deliš flajere. U petak imaš zakazan razgovor za drugi  posao. Uopšte ti se ne ide, kao što ti se ni flajeri ne dele. Posao je sranje, plata je sranje, da nije tako neko bi već bio zaposlen tamo, nije da nema ko. Možda strepiš od sigurnosti, ali bar imaš neke mogućnosti. Nisu neke, za sada, ali trenutno možeš da biraš između deljenju flajera i popunjavanja rafova megamarketa pastama za zube i šamponima za kosu. To je već izbor, kako god ti to zamišljao. Kakve mogučnosti ima onaj javni činovnik? Nikakve, možda je stekao privid sigurnosti, ali se uskratio za mogućnosti.  Kakva javnost, takvi su joj i činovnici. I šta će oni danas, sutra kada nastupi smak sveta ili bar smak javnog mnjenja? Ništa, ugasili su ga. A šta ćeš ti? Verovatno ćeš i dalje deliti flajere...


 Srbija je zemlja mogućnosti, sve i svašta je moguće... Samo, podeli jebene flajere već jednom!

No comments:

Post a Comment