Monday 20 October 2014

Istorija

Istorija

U manastiru Hilandar, vrata od podruma starija su od mnogih današnjih nacija i niko ne obraća previše pažnje na njih kada silazi u podrum. Manastir su obnovili Stefan Nemanja i Sveti Sava krajem 12. veka. Trpezarija je izgrađena u 14.veku, a  u okolini manastira nalazi se maslinovo drvo koje je zasadio car Dušan Silni ili već neko po njegovom naređenju. To je istorija jednog naroda . I jednog maslinovog drveta.

U Americi, istorija je figurica Supermena stara pedeset godina ili sedmi broj stripa Spajdermen u kojem gostuje Vulverin, a čija vrednost iznosi milion dolara koliko je dovoljno i za organizaciju parade po sopstvenom ukusu. Kada se Amerikanac na tavanu saplete od dvd plejer ( koji je tamo podigao pre nego što je kupio LCD 3D TV, a posle spuštanja video rekordera, katodnog televizora i prva dva modela plazme u podrum, odmah pored satelitske antene, koje se rešio posle uvođenja interneta, a pre kablovske) on pomisli da ga to Sovjeti špijuniraju ili teroristi lociraju, čiji je već red. To je fast food istorija.

U širem centru grada nalazi se (još) jedna napuštena fabrika, polupanih prozora i pokradene stolarije. Bivši radnik prolazi pored nje svaki dan kada ide na pecanje. Dok su postojala vrata, često bi i ulazio u samu zgradu gde bi provodio osam časova dnevno, radeći, a za to bi mu čak bilo i plaćeno. Danas on ide na pecanje, kaže smiruje ga. Kada stigne do kanala gde peca, zabaci u žabokrečinu, zažmuri i pomoli se da upeca zlatnu ribicu da mu ispuni tri želje. Da mu spoji radni staž, isplati zaostale plate i bude večera. To je istorija jedne generacije.

Ono što je danas, to ti je sve vreme sveta koje ćeš ikada imati na raspolaganju, ono što će biti sutra je ekonomsko propagandni program, a ono što je bilo juče, to je istorija. To je istorija jedne druge generacije. 

No comments:

Post a Comment