Wednesday 8 May 2013

Potpis

-->
Potpis

POŠTENJE, ČAST, POTPIS, slogan administratora i svih slobodnih ljudi. Dok je god istinskih vrednosti i iskrenih ljudi da ih slede nema povoda za brigu. Te misli ga drže i navode još od Niže birokratske škole, dakle, još od detinjstva. Gotovo je siguran da pre toga nije ni imao misli, spoznaje. Za njega potpis je mnogo veći od reči, jer je potvrđuje. Potpis je krajnja, nedvosmislena potvrda onoga što jesmo i želimo. Pod potpisom, svi smo jednaki.


Dok su se trakom dovlačili bonovi i bonovi, on ih je, uz tresak, mehanički overavao i ne gledajući gde udara pečatom, uvek pogađajući pravo mesto. I dok je reka hartije tekla, on pogleda u pravcu četvorice potpisivača.

Visoki, suvi, uredno potšišanih brkova i upalih obraza, škrabao je svoj potpis i razmišljao o pauzi i čaši brlje koju će popiti. Debeli, proćelavi bio je prepušten sumnjama da ga žena vara, a vara ga jer ju je zapostavio trošeći vreme s drugim ženama. Što su mu sumnje rasle, tako mu se svaki naredni potpis sve više razlikovao od prethodnog. S druge, njegove, strane trake stajao je novi administrator, mlad i ambiciozan, preterano se grčeći i zamarajući kako bi se što bolje pokazao, da dokaže nešto nekome. Podsetio ga je na njega od pre desetak godina. Podsetio ga je na budalu. Pored malog zelenog, stojao je matori sivi, sede kose i bez ijedne crte karaktera na licu. Isceđen, sažvakan i ispljunut. Podsetio ga je na njega za desetak godina.

Da li ima u tim ljudima, ljudima u koje se kleo, časti i poštenja ili bar zdravog razuma i da li onda njihov potpis išta znači? Ili se on malo zajebao, loše procenio situaciju, vlastiti život i sve one istine koje je udisao, ne plašeći se zagađenog vazduha?

...

Trakom je prošao prvo jedan neoveren bon, za njim i drugi, pa treći... Kontrolori grešaka su uočili neregularnost, prvi put u svojim karijerama. Posle početne zbunjenosti i zatečenosti, školski su odreagovali i zaustavili traku, baš kao što piše u priručniku. Pogledali su u njegovom pravcu, opet se malo zabunili, a zatim konstatovali da nedostaje jedan administrator i to baš onaj što udara pečate.













No comments:

Post a Comment